Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Meridiánok, akupresszúrás pontok

2013.01.03

                             

 

Az EFT technikában  meridián pontok kiindulási – ill. végpontjait stimuláljuk , biztosítva ezzel az  energia zavartalan áramlását a testben.

  Az életenergia a szervezetünkben 12+2 világosan elkülönülő csatornában áramlik, mint egy energiafolyó. Mindegyik meridián a szervezet meghatározott pontján ered és „folyik” le a szervezet egy másik pontjáig. Az Ég és a Föld energiái ezeken az akupresszúrás pontokon áramlanak be a testünkbe. A fő meridiánok végtelen nyolcasként áramlanak a testünkben . Minden meridián kötődik egy szervhez – erről kapták elnevezésüket is. A két fő meridián ezeket  a meridiánokat ellenőrzi.

EFT kezeléseken a következő pontokat stimuláljuk: 

 1. Hólyag meridián - a szem belső szegletében  kiindulási pontot
 2. Epe meridián – a halántéknál  kiindulási pontot
 3. Gyomor meridián – a szem alatt  kiindulási pontot
 4. Kormányzó/ irányító fő meridián – az orr alatt/ ajak felett van a belépési pontot
 5. Központi/befogadó fő meridián – az ajak alatt /állon belépési pontot
 6. Vese meridián – a kulcscsont szegycsont találkozása alatt  végpontot
 7. Lép meridián – a hónaljnál vég pontot
 8. Máj meridián – a mellbimbó alatt  végpontot
 9. Tüdő meridián – a hüvelykujj hegyénél  végpontot
 10. Vastagbél meridián – a mutatóujj hegyénél  kiindulási pontot
 11.  Szívburok meridián – a középsőujj hegyénél végpontot
 12.  Hármas melegítő meridián – a gyűrűsujj hegyénél  kiindulási pontot
 13. Szív meridián – a kisujj belső hegyénél  végpontot
 14. Vékonybél meridián -  a kézfej kisujj felőli oldalán   kiindulási pontokat 

Ezek a pontok könnyen elérhetőek az ülve, ruhában zajló kezeléseken .

A vékonybél meridián pontját ráhangoló mondatoknál használjuk, a hármas melegítő pontja ritkán használatos- ennél a pontnál nincsenek kapcsolódó érzelmek. Én gyakran használom a tüdő meridián kiindulási pontját is -  a kulcscsont váll felőli végét – és a fejtetőn található neurovaszkuláris pontokat.

Zavartalan energia áramlásnál megfelelő mennyiségű életenergia jut el minden sejthez. Ha  viszont valami miatt egy meridiánban blokk, akadály alakul ki - a szervezet egyes részeiben  túl sok, más részeiben túl kevés lesz az energia. Ennek a kiegyensúlyozatlanságnak pedig következményei lesznek: túlaktivizálódnak vagy kimerülnek egyes szervek. Ilyenkor jelennek meg rejtelmes fájdalmak, vissza-visszatérő tünetek.  A tünetekből következtetni tudunk a testünkben zajló folyamatokra, képet alkothatunk a gondolkodásunkról, beazonosíthatjuk az ezekhez kapcsolódó érzéseinket .

Mi okozhat   blokkot a meridiánokban ?  Negatív események , traumák , negatív gondolatok . Az EFT-nek épp ez a felfedezése . Kideríti az energiaszakadást / elakadást kiváltó okokat és megszünteti az energiazavart.