Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Meditálás

2013.07.29

 

Meditálás

 

A meditáció latin kifejezés, ezt a szót használják a nyugatiak és sokszor nem tudják pontosan mit is jelent. Egy keleti ember a meditációt bhavana -nak nevezi, ami kiművelést jelent. Vagyis ki kell művelni-építeni türelemmel, idővel és gyakorlással egy magas tudatállapotot. (ahogy a sportban használják a testépítés kifejezést, akár tudatépítésnek is hívhatnánk)

A meditációs gyakorlatok lényege a mentális nyugalom és koncentráció elérése, a tudat megtisztítása.

Miért van szükség meditálásra ? Válaszként álljon itt egy nagyon jól érthető „magyarázat” Gánti Bence: A buddhizmus lélektana, spiritualitása és irányzatai című könyvéből:

Ahogy felnövünk, s ahogy az élet hullámhegyeit és –völgyeit éljük, egyre csak csomókat kötünk a tudatunkra, míg végül egy kellemesre szocializált görccsé válunk belül…. A meditációban az történik, hogy leülünk és abbahagyunk minden tudati öncsomózást, próbálkozást… Csak figyeljük magunkat. Ennek hatására minden tudati csomó, görcs és beidegződés felszínre jön és ha nem reagálunk, csak elfogadóan figyeljük, akkor el is megy tőlünk, magától megtisztul a tudatunk. Amikor pedig megtisztult, akkor az a tudati alap ragyog bennünk és rajtunk át a világra, amely a csomókötés előtt volt és alatta ott is maradt- a tudat eredeti természete, ami nem más, mint béke, szeretet, bölcsesség és erő.”

 

A meditálást meg kell tanulni és ehhez segítséget kell kérni. Aki azt hiszi, hogy könyvből ezt meg lehet tenni, az téved. Aki ezt teszi, az általában egy-két próbálkozás után -ami alatt nem történik semmi különös- abbahagyja, mert úgy véli nem működik ez az egész vagy hogy ez neki nem való mégsem. Érdemes tehát csatlakozni egy csoporthoz, akiket gyakorlott tanár vezet és tanít mindaddig, amíg képes lesz már önállóan is meditálni. Hiszen sok olyan módszertani részlet és fordulópont van a meditációs úton, amelyre a magányos meditáló nem gondol.

A tanárnak éppen az a dolga, hogy átvezesse őt az akadályokon és segítse őt, hogy képes legyen tudati jelenségei éber, semleges megfigyelőjévé válni. Mert

Minden ami az életedben történik és minden, ami a testeddel történik, azzal kezdődik, ami a tudatodban történik” Martin Brofman Ph.D.

 

A kezdeti időszak megsegítésére leírok néhány EFT-s támogató mondatot, amik bekopogtathatók mielőtt hozzákezdenénk a meditáláshoz:

Annak ellenére, hogy (Aeh) megpróbáltam a meditálást, de eddig nem igazán sikerült, szerethetem és elfogadhatom magam így is.

Aeh a gondolataimnak önálló élete van és most még nem tudom ellenőrizni őket,

még szerethető és elfogadható vagyok.

Aeh képtelen voltam lecsendesedni és csak feszültem, azt választom, hogy most megtalálom az utat a meditáláshoz.

Mi lenne, ha csak a légzésemre figyelnék és lazítanék

Biztonságos a lazítás, megengedem magamnak

Ha jön a gondolat csak köszöntöm és elengedem

Hagyom, hogy most sikerüljön

Köszönet és hála érte magamnak