Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Belső szerveink 24 órája

2013.03.15

Belső szerveink 24 órája

 

Most a szerv-óráról szeretnék átadni néhány  információt.

A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek. 12 fő szervünk kétórás időközönként váltja egymást a munkában ,  a saját idejében az adott szerv birtokolja  energiánk nagy részét. Egy kis odafigyeléssel elérhetjük, hogy  megtartsuk az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben. Akkor együnk vagy pihenjünk stb. amikor az a legideálisabb.

1 és 3 óra között

A májban folyik a méregtelenítés, ilyenkor kerülni kell a máj terhelését . A szervezet teljesítőképessége ilyenkor a legalacsonyabb. De ilyenkor gyógyulnak aktívan a sebek, sérülések és újulnak meg a felső bőrrétegek.

3 és 5 óra között

A tüdő aktív ideje , felkészül az egész napi munkára. A légzési problémák ilyenkor szoktak fellépni , mert a hörgők beszűkülnek( krupposok befulladnak).

Ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon, a férfiak nemi aktivitása ekkor a legnagyobb.

5 és 7 óra között

A vastagbél  dolgozik csúcson, ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadulunk a salakanyagokban található mérgektől, hogy ne tudjanak visszaszívódni, teljesítőképességünket csökkenteni.

7 és 9 óra között

A gyomor  leginkább terhelhető időszaka, ui ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni. „ Reggelizz, mint egy király”- tartja a mondás, most már érthetjük miért. Megjegyzem , vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggeli az ideális.

9 és 11 óra között

A lép időzónája , az idegrendszer ilyenkor a legnyugodtabb, az agynak igen magas a teljesítőképessége. Ideális tárgyalási, vizsgázási időszak.

11 és 13 óra között

11 óra a szívciklus csúcspontja , a legtöbb szerv ekkor dolgozik, ami a szívbetegeket megterhelheti . Délben erősödik a gyomorsav termelődés, a test készül az ebéd fogadására.

13 és 15 óra között

Az energiák a vékonybélben  koncentrálódnak, az emésztési folyamatokat támogatandó. Ugyanakkor lassul  a vérkeringés és csökken a fájdalomérzékelés. Emiatt ilyenkor érdemes pl. fogorvoshoz menni.

 

15 és 17 óra között

A húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben , szervezetünk kiüríti a méreganyagokat . Fogyasszunk bőségesen cukor és alkoholmentes italokat. Teljesítő és koncentráló képességünk ismét magas. Lehet tanulni, sportolni, dolgozni teljes erőbedobással.

17 és 19 óra között

Vesénk  a legnagyobb tisztító munkában van , ezért ne terheljük ilyenkor zsírral, cukorral, sóval . Csak könnyű vacsorát fogyasszunk , a szervek vérellátottsága ilyenkor már gyengül , süllyed a vércukorszint. Csökken a vérnyomás, a szívtevékenység – a testfunkciók fokozatosan átállnak az esti pihenésre.

19 és 21 óra között

Az emésztés lassan leáll, így ha ilyenkor vacsorázunk , azt a szervezetünk már nem dolgozza fel. A zöldség-gyümölcs elkezd erjedni, a hús pedig rohadni a gyomrunkban. Energiapályáink lelassulnak , érzékeink kifinomulnak – felkészülünk az éjszakai pihenőre. Ez a szívburok meridián , a vérkeringés zónája.

21 és 23 óra között

A hármas melegítő meridián időszakában a tüdő és gyomor által felvett energiák testünkben eloszlanak. Ez a legpihentetőbb alvás ideje , az idegek  regenerálódhatnak.

23 és 1 óra között

Az epe szorgoskodik a salakeltávolítással, az anyagcserével. Az epehólyag görcskészsége ekkor a legnagyobb. Ez a mélyalvás, álom időszaka.

 

Ha ennek megfelelően biztosítjuk , hogy a szervezet energiakeringése harmonikus legyen , sokat teszünk egészségünkért.  Próbáljuk meg !