Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szeretet 5 nyelve

2013.03.15

A szeretet nyelve

 

Kinek mit jelent a szeretet?

Müller Péter ezt írja : „ A szeretet a legnagyobb szavunk. Minden örömünk és gondunk mögött ez az egyetlen szó rejlik.”  

Mindenki tud szeretni, hiszen mindannyian ezzel az adottsággal születünk. Van, aki eleve jól csinálja, van akinek meg kell tanulnia, ha nem volt ehhez jó mintája. „De hogyan lehet megtanulni szeretni? Az nem magától jön?”- kérdezheted. De igen, az érzés az magától jön! De hogy azt az érzést ki tudod-e jól fejezni, a másik is érzi-e, az nem biztos. Jó hír, hogy  mindez megtanulható.

Végy elő egy papírt és írd fel ezt az 5 szót: szavak, tettek, tárgyak, érintés, idő. Ezeken „nyelveken” lehet kifejezni a szeretetet. Gondold végig, mikor érzed, miből tudod, hogy szeretnek téged?

Szavak, kommunikáció, beszélgetés

Igényed van rá, hogy kimondják neked: „Szeretlek”? Kell, hogy jókat tudjatok beszélgetni, akár órákon át, örömeidről vagy bánataidról? Szereted, ha megdicsérnek, értékelnek, bókolnak? Vagy Te teszed mindezt, mikor ki akarod fejezni a szeretetedet?

Tettek, segítés

Onnan tudod, hogy szeretnek, hogy kitalálják a gondolatodat és már fel van rakva a falra a kép, amit szerettél volna feltetetni oda? Éppenséggel nem vagy a szavak embere és inkább megfőzöd a kedvenc ételét a kedvesednek vacsorára?

Tárgyak, ajándékok

Csak akkor érzed, hogy szeretnek, ha megvesznek mindent, amire vágysz? Úgy tudod kifejezni a szeretetedet, hogy becsempészel este egy szív-csokit az ágyba, a párna alá?

Érintés, ölelés, simogatás

Nem kellenek a szavak, az ajándékok, majd te bevered azt a szöget a falba, csak öleljen magához szorosan és simogasson meg amikor csak meglát, érjen hozzád amikor elmegy melletted. Hiszen te is így tudod leginkább tudatni vele, hogy: szereted?

Tartalmasan együtt töltött idő

Repes a szíved, csordultig van szeretettel mikor végre együtt töltitek a hétvégét, csak ketten, csak egymásra figyelve? És neked is magától értetődő, hogy a telefonod is kikapcsolod akkor, hogy ne zavarjon meg senki benneteket?

Rakd most sorrendbe a szavakat, Neked melyik van az első, második, harmadik, negyedik, ötödik helyen? Ez a Te szeretetnyelved sorrendje. Így tudod legjobban kifejezni a szeretetedet és ha a sorban elöl álló „nyelveken” közelednek feléd, csak akkor érzed, hogy viszont szeretnek.

Tudod-e milyen a sorrend a szeretteidnél? Ő vajon tisztában van-e a saját sorrendjével? És ismeri-e a te sorrendedet? Mert ha nem, akkor ne csodálkozz, hogy hiányérzeted van!

Az a következő feladat, hogy ő is gondolja ezt végig és derítse ki hogyan jönnek egymás után neki  a szavak.

Ezután jöhet az összehasonlítás és tudatosítás. Ha egymás mellé kerül a két sor, kiderül van-e eltérés köztük. Ha igen, az magyarázatot ad azonnal az esetleges eddigi félreértésekre, sértődésekre, fájdalmas emlékekre.

És végül a megoldás: „ Sose mondja nekem, hogy szeret!”- hangzott ez el, talán. „De tényleg mindig elhalmoz ajándékokkal. Akkor mégis csak szeret, csak ez az ő elsődleges szeretetnyelve”- hangozhat el, ezek után!

„Akkor viszont nekem is valamilyen tárggyal kell meglepnem őt. Mert ő ebből fogja tudni, hogy szeretem. Ő pedig többször mondja ki ezután, hogy szeret, hiszen már tudja , hogy erre vágyom nagyon.”

Ennyire egyszerű, bár tudatosság kell hozzá és szándék, hogy ezt így működtessék. De megtanulható.

Természetesen minden kapcsolatunkban érdemes erre odafigyelni: szülő-gyerek, testvér, barát stb., hiszen ebből csak profitálhat mindenki.

Zárszóként pedig álljon itt egy Paulo Coelho idézet: „ A szeretet titokzatos dolog. Minél többfelé osztjuk, annál több lesz belőle.”